MAGISCHE FOTOSHOOT

Op een ijskoude woensdag in december ontmoette ik Marieke bij Heart Beach Surfschool in Scheveningen. We hadden daar afgesproken met een reden. De locatie, het selecte gezelschap en de aanleiding waren allen weloverwogen keuzes van Marieke. Ik wist van tevoren dat dit een heel bijzonder moment zou worden en met de kennis van nu kan ik zeggen dat het niet zomaar bijzonder maar een magische fotoshoot was…

ONTMOETING

Enkele dagen voor onze ontmoeting in Scheveningen las ik een bericht van Marieke op Facebook. Ze vertelde daarin over haar ziekte (borstkanker) en haar aankomende chemo’s. Het haarverlies wilde Marieke niet afwachten, liever organiseerde zij een middag waar ze op haar eigen moment haar haar zou afknippen om vervolgens een vervroegde nieuwjaars- (of nieuwhaars-)duik te nemen in de zee.

Ik reageerde op dit bericht en zo kwamen wij in contact. Voor die woensdagmiddag in Scheveningen hadden we elkaar nog nooit ontmoet, toch voelde ik vanaf de eerste seconde een enorme verbinding.

Als ik Marieke binnen zie komen bij de surfschool met haar man en haar twee kinderen zie ik in haar de dubbeling tussen enerzijds haar gevoel van ‘let’s do this!’ en anderzijds de spanning en de twijfel over ‘ben ik hier nu echt klaar voor?’. Ik realiseer me op dat moment nog eens hoe bijzonder ik het vind dat ik hier als fotograaf bij aanwezig mag zijn.

FOTOSHOOT

Terwijl ik mijn camera instel haalt Marieke twee keukenscharen uit haar tas. Haar kinderen mogen daarmee het grove werk doen. Vol enthousiasme en in opperste concentratie gaan ze aan de slag. Het gaat gepaard met veel humor en een brede lach op hun gezichten, zowel bij de kids als bij Marieke. Terwijl ik ze fotografeer voel ik hun lach overspringen en ook rond mijn mond trekken.

De schoonzus van Marieke is kapster en doet het laatste stuk met de tondeuse. Op het gezicht van Marieke zie ik een bijzondere mengeling van adrenaline, spanning en berusting. Haar kinderen houden haar hand vast en haar man kijkt liefdevol toe. Ik word door de lens van mijn camera geraakt door de intensiteit van het moment en ben onder de indruk van hoe ze hier als gezin mee omgaan. Ieder op zijn eigen manier.

Magisch is het om te aanschouwen hoe Marieke – met ieder stukje haar dat valt – uiterlijk verandert van een ‘gewoon’ mens naar een ‘power-vrouw’. Alsof er met iedere haal van de tondeuse een laagje van een pantser wordt weggehaald en de kracht van binnenuit steeds meer zichtbaar wordt. 

Pas als het helemaal klaar is ziet Marieke zich met haar nieuwe coupe in de spiegel, tussentijds wilde ze het niet zien. En ook dat was dubbel: er was schrik maar ook trots. Zoals ze het zelf zegt: I own it.

En dan is het tijd voor de duik in zee, samen met de zwemclub van haar broer. Ook dat doen ze samen als gezin: de kids gaan allebei met Marieke mee de zee in en haar man staat ze op te wachten met grote handdoeken en mutsen om ze weer op te warmen.

TERUGKIJKEN

Een dag later zegt Marieke dat het een middag was om nooit te vergeten en is ze heel blij met de fotoshoot. Zelf zegt ze “het voelde zo vertrouwd, warm en liefdevol dat jij er was”. En daar word ik dan weer heel blij, of eigenlijk zelfs verlegen van. Ik vind het zo tof om dit soort feedback te mogen ontvangen, het doet me goed dat mijn opdrachtgevers mij vertrouwen en waarderen dus ook via deze weg: lieve, stoere Marieke dankjewel dat ik jouw fotograaf mocht zijn. Het was een magische middag en ik ben dankbaar dat ik daar onderdeel van mocht zijn!

Interesse in een fotoshoot?

Neem dan nu contact met me op.
Vul je gegevens in op het contactformulier en je hoort zo snel mogelijk van mij.
Wil je nu meteen weten hoe het zit? Bel me dan op +31 6 38 29 80 33.